kamperen

Wildkamperen in Frankrijk is verboden of niet?

Hou jij ook van avontuurlijk kamperen, wildkamperen. Gewoon ergens in het bos of heide of aan een meer of zee. Hoe gaaf is dat, midden in de natuur volledig op jezelf aangewezen. Wildkamperen in Frankrijk is verboden, tenzij dit op privé grond is waar je toestemming hebt. Of een natuurcamping waar je mag staan, liefst wel wat verder weg van andere camping gasten natuurlijk. In dit artikel wil ik je graag meenemen naar een stuk natuur in het natuurpark De Lorraine in Noord-Oost Frankrijk.

Wildkamperen kan op privé terrein

Ik weet niet hoe het in heel Frankrijk zit maar ik kan je wel meenemen naar een plek die absoluut de moeite waard is en waar wildkamperen mogelijk is. De plekken heb ik ook aangemaakt in de app iOverlander, deze app heb ik veelvuldig gebruikt tijdens onze roadtrip door Zuid Zweden in september 2023. Ben jij ook gek op wildkamperen dan is het leuk om in deze app de plekken op te nemen waar jij al bent geweest of die je kent. Je mag natuurlijk ook mij een mail sturen, dan neem ik je aanbevelingen mee in een volgend artikel.

De Lorraine in Frankrijk, het onbekende natuurpark

Ja, dit natuurpark is nog altijd relatief onbekend bij veel mensen. Terwijl het gebied voor iedereen wat te bieden heeft. Denk hierbij aan wandelen, fietsen, mountainbiken, historische dorpjes en kastelen bezoeken.

Lac Madine in natuurpark de Lorraine in Frankrijk

Kano varen op de Meuse en zwemmen in Lac Madine. Of het Oorlogsmonument Butte de Montsec bezoeken.

Oorlogsmonument Butte de Montsec in Frankrijk

Kortom een gebied dat verdiend ontdekt te worden. In en om het natuurpark liggen diverse campings, van groot tot kleinschalig. Waar je heerlijk kunt vertoeven. Al is dit natuurlijk geen wildkamperen. Wil echt de natuur in, helemaal op jezelf aangewezen zijn dan is er wel één bestemming in het natuurpark van de Lorraine. Deze wildcamp natuurcamping bevindt zich op Domaine du Cloitre Saint Christophe, nabij het dorpje Saint-Mihiel aan de Meuse.

Wildkamperen in Frankrijk bij een eeuwenoud klooster

Wil je wildkamperen in Frankrijk, dat kan. Bij een eeuwenoud klooster op Domaine du Cloitre Saint Christophe. Op dit domein zijn speciaal voor avonturiers en wildkampeerders 6 prachtige wildkampeer spots gecreëerd die je kunt boeken. Ja, je moet ze wel boeken. De bijdrage die de eigenaren hiervoor vragen zijn bedoeld om het klooster en alles daaromheen in ere te kunnen behouden. Het domein is een rustplaats, een bedevaart oord door de eeuwen heen. Waar mensen naartoe kwamen om midden in de natuur te vertoeven, om te verbinden met andere reizigers, de natuur en het dierenrijk. Naast de wildkampeer mogelijkheden zijn er ook een aantal camperplaatsen, ingerichte tenten en kloosterkamers waar je heerlijk kunt logeren.

4×4 kamperen in Frankrijk

wildkamperen in frankrijk

De wildkampeer spot of plekken zijn alleen geschikt voor 4×4 voertuigen met daktent, kleine offroad trailers en of of overlander voertuigen welke 4×4 aangedreven zijn. Ik denk dan direct aan een Toyota hilux of Ford ranger met canopy. Zelf rijd ik een Jeep Wrangler uit 2007 met Alu-cab rooftop tent. Deze heb ik verbouwd zodat ik volledig zelfvoorzienend de natuur in kan, zo ook in Frankrijk op deze prachtige locatie. Ik heb er al een paar keer mogen staan en kan het iedereen aanbevelen.

Midden in dierenrijk

Offroad in Frankrijk, wildkamperen op Saint-Christophe

Sommige plakken in de Kathedraal, zo heet het beneden op het domein in Frankrijk sta je midden in het dierenrijk. Er lopen wildwissels en gedurende de nacht is het een komen en gaan van dieren die onderweg zijn naar de waterplaats bij de bron waarmee het klooster van water wordt voorzien. Het is een prachtig beleving als je in de nacht de dieren aan je daktent voorbij hoort gaan. Helaas had ik ten tijde van onze overnachtingen geen nachtkijker. Er kwam geen licht door de bomen waardoor je alleen op het geluid kon afgaan. Sporen de volgende ochtend waren de getuigen van alle dieren die aan onze spot voorbij waren gekomen.

Het Klooster

kamperen bij eeuwenoud klooster in Frankrijk

Bovenaan de kathedraal staat het eeuwenoude klooster en hier wonen Pieter en Savine Priester. Zij hebben het klooster jaren geleden gekocht en besloten dit in ere te herstellen. Om het mogelijk te maken dat mensen er naartoe komen en in verbinding komen met elkaar en de natuur. Er is een kleine kapel aanwezig waar je de historie proeft. Ook zijn er paarden, kippen en konijnen evenals de honden en cowboy de kat. Er is mogelijkheid tot paardrijden binnen en buiten. En indien het weer en tijd het toelaat kunnen er buitenritten gemaakt worden. In het klooster bevinden zich een aantal appartementen waar je met je gezin kunt logeren en is er de mogelijkheid om met een kleine camperbus op vaste camperplaatsen te staan. Daarnaast zijn Pieter en Savine bezig met ingerichte tenten.

Ontwikkeling van het domein

Pieter en Savine zitten niet stil, ze zijn continue bezig met de ontwikkeling van het domein. Waarbij woorden als verbinding, rust, natuur en balans samengaan. Kijk gerust eens op de website voor meer informatie, zie https://saintchristophe.nl . Of neem gewoon contact met ze op.