kamperen

Hoe, waarop, kook jij tijdens het kamperen?

Koken tijdens kamperen vind ik erg leuk en doe ik graag. Maar hoe en waarop kook je tijdens het kamperen? Thuis vind je mij vaak buiten, waar ik graag gerechten klaarmaak op de Big Green Egg. Veelal vlees, vis en groenten gerechten waarvan ik de recepten in basis van platformen als pinterest, facebook en instagram afhaal. De basis volg ik, alleen lukt het mij nooit mijzelf aan de voorgeschreven receptuur te houden. Ik moet er altijd ingrediënten en kruiden aan toevoegen om er mijn eigen draai aan te geven. Er zijn gelukkig geen klachten, dus het zal goed zijn. Wekelijks, het gehele jaar door, ben ik achter mijn BGE te vinden. Maar wat doe je als je gaat kamperen, hoe en waarop kook je dan? Dit was voor mij een vraag en zoektocht om uit te zoeken. Een BGE meenemen was en is geen optie kijkend naar gewicht en het formaat. ;-)

grillen en koken tijdens kamperen

Wij Nederlanders nemen alles zelf mee

Ik betrapte mij erop dat we samen zoveel mogelijk zelf mee willen nemen als we op roadtrip gaan. Of het nu voor een lang weekend is of voor een langere trip. Waarbij je niet voor weken kunt inslaan. Maar wel als het gaat om kruiden en essentiële basis ingrediënten zoals sauzen en gedroogde ingrediënten. Eten dat voor langere periode bruikbaar is en makkelijk te combineren met onder andere vlees, vis en groenten. Er is immers zoveel mogelijk, ook als je gaat kamperen en niet al te veel kookgerei ter beschikking hebt. Je moet het allemaal meenemen, waarbij het gewicht ook gaat tellen als je niet uitkijkt.

Koken op een gaspit tijdens kamperen

koken op gaspit tijdens kamperen

In de Jeep heb ik de beschikking over een twee-pits gaspit die ik makkelijk op een neerklapbaar tafeltje van de achterdeur kan plaatsen. De gasfles zit vast op het rack van het achterwiel en is makkelijk aan te sluiten. Door de dubbele gaspit kan ik makkelijk met twee pannetjes te gelijk koken en dus best een lekkere gevarieerde maaltijd kan maken. Kruiden in een apart kruidentasje waarin ik wel 12 kruiden kan meenemen. Daarnaast de vaste set van soja, ketjab, verse knoflook en gember. Dit in combinatie met de juiste kruiden die ik in de oosterse toko inkoop maakt dat ik uit de voeten kan met mijn kookkunsten. Hoe lekker is dat.

koken op ovenvuur met vuurplaat in zweden op stookplaats

Deze manier van koken heeft alleen niet mijn voorkeur, ik kies hiervoor als ik wat minder tijd heb. We toch een relatief eenvoudige en snelle maaltijd willen maken. Anders zijn er veel leukere oplossingen om lekker te koken. Denk aan een opvouwbare vuurschaal en of BBQ, hout gestookt.

Koken, grillen, op een vuurschaal of BBQ

koken op vuurplaat en opvouwbare vuurschaal tijdens kamperen

Ja, nou komen we ergens. Als het enigzins kan kook en grill ik graag op een open vuurtje. Dit kan eenvoudig in een opvouwbare vuurschaal of BBQ die 20 centimer van de grond af staat. Dit omdat ik de ondergrond niet wil beschadigen. Tijdens onze kampeer trips willen we onze plek netter achterlaten dan op het moment we aankwamen. Daar dien je zeker met openvuur rekening mee te houden. Vandaag de dag hebben ze prachtige opvouwbare vuurmatten, -schalen en of BBQ systemen die ruim boven de grond staan. Ze zijn van lichtgewicht en nemen weinig opslag ruimte in. Ideaal voor onze avontuurlijk kampeer trips. Je kunt er eigenlijk alles op maken als je de juiste accessoires hebt. Denk hierbij aan een grillrooster, een vuurschaal en pannetjes.

Driepoot met Dutch-oven is echt een favoriet

koken in dutch oven tijdens kamperen is fantastisch

 

Mijn favoriet is toch echt wel de driepoot met o.a. dutch oven. Samen met de opvouwbare vuurschaal zet ik dit op en ben ik kampeer kook en grill koning op zijn best. Al zeg ik dit zelf, mijn vrouw Sabina is het hier, net als vrienden volmondig mee eens. Waarom zou ik dan bescheiden zijn, hahaha. Nee even zonder dollen. Als je van koken en grillen houd is dit de ideale set om mee te nemen op je kampeer avonturen. De complete set van de driepoot die ik heb bestaat uit de volgende onderdelen.

  • De driepoot zelf
  • Een dutch-oven, waarbij je de deksel ook apart kunt gebruiken
  • Een vuurschaal die je met drie kettingen kunt ophangen
  • Een vuurvaste standaard die je in het vuur kunt plaatsen waarop je de vuurschaal, dutch-oven of andere pan kunt plaatsen
  • Een handvat waarmee je de deksel kunt oppakken en plaatsen

Wat je extra nodig hebt is een opvouwbare of vaste vuurschaal waarin je het hout stookt en een paar goede bbq-handschoenen. Dit is echt wel aan te raden en ze zijn erg makkelijk om hete spullen op te pakken.

openvuur koken is en blijft het leukst tijdens avontuurlijk kamperen

Wat neem jij mee om te koken tijdens het kamperen?

Natuurlijk zijn er veel meer mogelijkheden, denk aan een skottelbraai. Die heb ik in het verleden ook wel eens gebruikt. Maar al die geavanceerde dingen zijn het niet voor mij. Ik wil graag back to basic, tenminste dat vind ik. Heb jij iets anders dat je gebruikt voor jouw avontuurlijke kooksessies tijdens kamperen. Laat het even weten, ik wil graag leren en nieuwe dingen ontdekken.