Wespen tijdens wildkamperen: van koffie branden tot natuurlijke oplossingen
Als je ooit hebt gezeild rond de Griekse eilanden en natuur met het gezoen van wespen, weet je hoe snel een relaxed zeiltochtje kan omslaan in een stressvolle situatie. We hadden niets bij ons om deze kleine monsters van het lijf te houden. Dus anker lichten en snel de wind in de zeilen. Later hoorden we dat het branden van koffie wespen zou verjagen. Maar werkt deze methode echt? Sinds enkele jaren gaan we graag wildkamperen in onze Jeep Wrangler camper. En ook hier komen we ze soms tegen op die prachtige wildspot die we hebben gevonden midden in de natuur. Hoe kun je de wespen verjagen, zeker als we geen toegang hebben tot chemische insectenverdrijvers?
De wetenschap achter koffie als wespenverjager
Het branden van koffie blijkt meer te zijn dan alleen een kampeermythe. Het blijkt dat koffie meerdere wespenverjagende stoffen bevat, waaronder cafeïne dat als natuurlijk insecticide fungeert. Zo ontstaan er bij verbranding krachtige aromatische verbindingen en cafeïnezuur. Zo wordt koffiedrab ook tegen insecten gebruikt bij planten, waarbij cafeïne van nature functioneert als afweermechanisme.
Voor wildkampeerders, zoals mijzelf, is de praktische toepassing verrassend eenvoudig. Gebruik verse of gebruikte koffiedrab (gebruikte werkt net zo goed en is economischer), droog gebruikte drab goed om schimmel te voorkomen, en plaats deze bijvoorbeeld in aluminiumfolie of lege blikjes (half doorgesneden). Steek de drab aan als wierook – voeg eventueel een paar druppels brandbare gel toe maar doorweek het niet volledig. Plaats deze wespenverjager een paar meter bovenwinds van je eet- of zitgebied en vervang de drab elke paar uur wanneer de geur vermindert. Het werkt echt, en ik ben niet de enige die dit kan bevestigen. Mijn schoonzus en zwager zweren erbij toen ze nog zeilden.
Waarom wespen aangetrokken worden tot kampeerplekken
Om wespen goed te weren, is het belangrijk te begrijpen wat hen keer op keer aantrekt. Wespen kunnen voedselbronnen detecteren vanaf grote afstand dankzij hun zeer gevoelige reuksysteem. Ze worden aangetrokken door eiwitbronnen (vooral vroeg in het seizoen voor het voeden van larven), zoete substanties zoals suikerhoudende dranken en fruit, en niet te vergeten de voedselgeuren tijdens koken. Daarnaast worden ze aangetrokken door felle kleuren (vooral geel en oranje) en bloemenpatronen, terwijl geuren zoals parfums, geparfumeerde lotions en zelfs de zoete geur van propaangas hen kunnen lokken.
Wespen schijnen in eerste instantie te navigeren op geur, niet op zicht. Dit verklaart waarom geurbarrières zo effectief zijn en waarom het doden van wespen contraproductief werkt – dode wespen geven alarmferomonen af die meer agressieve wespen aantrekken.
De kruidnagel-citroen methode: Nederlands favoriet
Uit onderzoek van Nederlandse kampeerbronnen blijkt dat de combinatie van kruidnagel en citroen de meest aanbevolen natuurlijke methode is. Deze werkt door de werking van citrusoliën (limoneen) die de geur receptoren van wespen overbelasten, en eugenol uit kruidnagelen dat bekendstaat om zijn krachtige insecten verjagende eigenschappen.
De traditionele bereiding is simpel: snijd verse citroenen doormidden, steek 10-15 kruidnagelen in het vruchtvlees van elke helft, en plaats deze in kleine schaaltjes rond je kampeerplaats. Vervang elke 2-3 dagen wanneer de geur afneemt. Voor wildkampeerders die geen verse citroenen kunnen meenemen, werkt een olie spray uitstekend: meng 10-15 druppels citroen- en kruidnagelolie met 2 kopjes water en een paar druppels afwasmiddel voor betere hechting.
Praktische tips voor wildkampeerders zonder deze middelen
Locatiekeuze is van groot belang
De beste wespen verdediging begint met slimme kampeerplaats keuze. Vermijd gebieden met stilstaand water, bloeiende planten, fruitbomen en dood hout waar wespen vaak nestelen. Kies in plaats daarvan verhoogde posities met natuurlijke bries (windsnelheden boven 10 km/u weren de meeste vliegende insecten), open gebieden weg van dichte begroeiing, en locaties op redelijke afstand van water. Maar dat willen we niet, we willen juist langs een rivier of meer staan toch. Lekker genietend van het mooie uitzicht.
Voedselopslag en eetgewoonten
Directe na het eten opruimen is helpt ook, wespen worden aangetrokken door voedselresten. Bewaar al je voedsel in luchtdichte verpakkingen wanneer je niet eet, en bedek altijd je drinkbekers, wespen kruipen graag in blikjes en flessen. Een effectieve strategie is het plaatsen van een “lokaas”, zoete substanties, 3-10 meter van je eetgebied om wespen weg te lokken van je kampeerplaats. Al is dit soms lastig als je met meerdere mensen je wildkampeerplek deelt.
Het goed afsluiten van voedsel is ook goed voor dieren, zeker als je ergens in de wildernis staat wil je geen ongewenste (dieren) gasten op bezoek. Zo stonden we zelf een keer in de Ardennen aan de Semois en werden we gewaarschuwd voor wasbeertjes. Die komen in de nacht en plunderen je hele kampeerplek als er ook maar iets van eten te vinden is. Door alles goed op te bergen hebben we hier geen last van gehad.
DIY oplossingen met kampeeruitrusting
Wildkampeerders kunnen effectieve wespen verjagers maken met basismaterialen. Een pepermuntolie spray (1 eetlepel per liter water) werkt uitstekend en heeft het voordeel dat het ook muggen weert. Katoenbolletjes gedrenkt in bepaalde oliën geplaatst rond de kampeerplek creëren een geur-barrière. Voor acute situaties werkt een plantenspuit met water verrassend goed, wespen denken dat het regent en trekken zich terug. Of dit ook echt werkt kan ik niet bevestigen. Heb het nooit geprobeerd, al is het wel zo dat wanneer het regent je ze niet ziet. Het is gewoon leuk om te zien hoe iedereen zijn eigen oplossing heeft als je een keer op een natuurcamping staat.
Timing en seizoenspatronen begrijpen
Wespen activiteit volgt voorspelbare patronen die kampeerders kunnen gebruiken. Dagelijks zijn wespen het actiefst tussen 10:00 en 16:00 uur bij warme temperaturen. ’s Ochtends vroeg en ’s avonds zijn ze minder actief, wat deze periodes ideaal maakt voor koken en eten. De late zomer en vroege herfst (augustus-oktober) zijn de gevaarlijkste perioden omdat werkster wespen steeds agressiever worden naarmate voedselbronnen schaarser worden. Daarom is het advies om in de zomer vroeg in de ochtend en laat in de avond activiteiten te plannen, terwijl in de herfst extra voorzichtigheid geboden is, vooral rond voedselbereiding.
Gedragsprotocol bij wespaanvallen
Bij individuele wespen
Blijf volledig stil en kalm, plotselinge bewegingen triggeren agressieve reacties. Beweeg langzaam weg met je hoofd naar beneden en wacht tot de wesp uit zichzelf vertrekt. Sla nooit naar wespen, dit maakt ze agressiever en defensiever.
Bij achtervolging of zwermen
Als je wordt achtervolgd, ren onmiddellijk in een rechte lijn terwijl je je gezicht bedekt. Zoek ingesloten beschutting (gebouw, auto) – verstop je niet in water. Ren minimaal 15-30 meter; sommige soorten achtervolgen je schijnbaar tot meer dan een kilometer. Bij meerdere steken, contact opnemen voor medische hulp.
Eerste hulp bij wespensteken
Verdwijn zo snel mogelijk uit het gebied om extra steken te voorkomen. Reinig de plekken waar je bent gestoken met zeep en water, breng 10-15 minuten een koud kompres aan als dat mogelijk is. Neem antihistamine en pijnstillers indien nodig. Zoek onmiddellijk medische hulp bij ademhalingsproblemen, gezichts- of keelzwelling, snelle hartslag, duizeligheid of bij meer dan 10 steken.
Andere vliegende insecten en oplossingen
Muggen
Meest actief bij zonsopgang/ondergang. Kampeer weg van stilstaand water, gebruik DEET-repellents of natuurlijke alternatieven zoals citronella, en zorg voor muggen dicht tentgaas. In onze eigen kampeerervaring hebben we uitstekende resultaten behaald met de tiny repeller. Een compact ultrasoon apparaatje dat je gemakkelijk aan je kleding, auto of rugzak kunt bevestigen. Vooral tijdens onze avonturen in moerasgebieden en langs waterkanten waar muggen het meest agressief zijn, merkten we een duidelijke vermindering van muggen in onze directe omgeving. Het grote voordeel is dat je minder chemische sprays op je huid hoeft aan te brengen en het apparaat urenlang meegaat op één batterij.
Horzels
Ah, de horzels, de bodybuilders onder de wespen! Deze kolossen kunnen wel tot 4 centimeter worden en maken een geluid alsof er een helikoptertje langskomt. Tijdens mijn kampeertochten ben ik ze gelukkig niet zo vaak tegengekomen, maar als ze er zijn, weet je het meteen. Het grappige is dat ze, in tegenstelling tot hun kleinere familieleden, ook ’s avonds actief blijven en als motten naar je kampvuur of lantaarn komen. Hun steek doet flink pijn door hun grotere priem, maar eerlijk gezegd zijn het eigenlijk best rustige rakkers – ze steken alleen als je ze echt bedreigt of per ongeluk op ze gaat zitten. Zie je een horzelnest in een holle boom of onder een dakrandje? Loop er dan lekker met een grote boog omheen. Komt er eentje nieuwsgierig bij je kijken? Blijf gewoon cool en beweeg rustig weg – ze zijn meer geïnteresseerd in je lunch dan in jou persoonlijk!
Bijen
Over het algemeen zachtaardig tenzij bedreigd. Te onderscheiden van wespen door hun harige, ronde lichamen en ingetrokken poten tijdens het vliegen. Ze lijken wel in een soort vertraging te vliegen als je ze vergelijkt met die snelheidsduivels, wespen, die als ze echt agressief zijn rondom je heen jagen.
Natuurlijke alternatieven uit de internationale kampeergemeenschap
Zo schijnen Franse kampeerders te zweren bij het verbranden van salie of ceder in het kampvuur. Australische wildkampeerders gebruiken verse eucalyptustakken als barrières. Noord-Amerikaanse trail communities combineren vaak meerdere aromatische kruiden in hun kampvuren voor maximale bescherming. Zelf nog nooit geprobeerd, maar ga ik zeker ook doen. Ik ga eens starten met mijn gedroogde koffiedrap toe te voegen aan mijn vuurtje als ik lekker ergens ga zitten. Vaak helpt het een beetje laten roken van je kampvuurtje ook al effectief, zeker in combinatie met onze tiny repeller die ik op de Jeep plak.
Conclusie: Van oude wijsheid naar moderne wildkampeerpraktijk
De sleutel tot relaxed genieten, wespen en insecten weren, tijdens wildkamperen ligt in een combinatie van slimme locatiekeuze, preventieve maatregelen, natuurlijke afweermiddelen en afgestemd gedrag bij ontmoetingen.
Voor jouw als wildkampeerder betekent dit: kies je kampeerplaats zorgvuldig, houd een schoon kamp, gebruik natuurlijke geurbarrières zoals brandende koffie of citroen met kruidnagelen, en blijf kalm bij wespenaanvallen. Met deze kennis je hopelijk genieten van de natuur zonder dat wespen je avontuur verpesten. Ik wens je veel kampeer plezier.