Wel of geen brandblusser mee tijdens kamperen?
Dit is in mijn ogen niet de vraag. Welke brandblusser neem je mee op kampeertrips? Dit zou je vraag moeten zijn. Een brandblusser hoort bij je vaste paklijst en staat bovenaan. Te vaak gaat het mis en grepen mensen mis, soms kan de buurman of buurvrouw bijspringen maar dit wordt lastiger als je ergens lekker offgrid staat in je uppie. Zoals bijvoorbeeld tijdens wildkamperen in Zweden of Noorwegen. Maar ook in de Balkan op op die mooie plek in de Ardennen midden in het bos waar je de nacht doorbrengt.
Stel je voor: je zit heerlijk met een kop koffie onder je luifel, de zon gaat langzaam onder en je hoort alleen het knetteren van je kampvuur. En ineens: poef… een kortsluiting bij je koelkastje in de auto. Of een brandje bij je kooktoestel. Wat doe je dan? Machteloos toekijken hoe alles afbrand of grijp je naar de brandblusser en blus je de beginnende brand. Pfoe, dat was geluk hebben. Of einde kampeeravontuur. Gelukkig is de foto die ik gebruik met behulp van AI gemaakt en niet echt. Mijn Jeep is gelukkig nog helemaal in tact.
Een kleine brand kan je hele avontuur verpesten
Als vrijwillige brandweerman weet ik hoe snel een klein vuurtje kan uitgroeien tot een drama. Ook dit jaar kwamen er weer beelden voorbij tijdens onze roadtrip door Scandinavië. Een camper die volledig afbrand, een trailer van overlanders en kleine ongelukjes die gelukkig goed zijn afgelopen. Op het moment dat het je overkomt, wil je voorbereid zijn. Zover als het gaat als het aankomt op brandveiligheid. Zeker als je met een auto met daktent, camper of caravan op pad bent. Zelf ga ik vaak met mijn Jeep Wrangler en Alu-Cab daktent op roadtrip. Dan wil je echt niet dat een kortsluiting in je accu of een brandje in je kookkist alles in de as legt.
Een brandblusser is geen overbodige luxe. Maar welke neem je dan mee?
De poederblusser: krachtig, maar pas op voor de troep
Poederblussers worden vaak verkocht als dé alleskunner. Ze werken goed bij vaste stoffen, vloeistoffen en gasbranden. Maar let op: poeder is super agressief.
✅ Voordelen poederblusser:
- Blust snel en krachtig.
- Werkt bij veel soorten brand.
- Goedkoper
❌ Nadelen poederblusser:
- Het poeder trekt overal in. Denk aan bekabeling, motorruimte, bekleding.
- Schoonmaken is een ramp. Het poeder kan zelfs schade veroorzaken aan elektronica.
Met andere woorden: je redt je spullen van de vlammen, maar je hebt daarna een ravage aan nevenschade.
Schuimblusser: slimmer voor auto, camper en daktent
Zelf heb ik daarom liever een schuimblusser bij mijn kampeerspullen. Schuim is een stuk vriendelijker voor je auto, caravan of camper. Het legt een deken over de brand, koelt en voorkomt herontbranding. En je hoeft niet dagenlang poeder uit alle kiertjes te zuigen.
✅ Voordelen schuimblusser:
- Minder nevenschade.
- Makkelijker schoon te maken.
- Werkt goed bij vaste stoffen en vloeistoffen (bijv. hout, brandstof).
❌ Nadelen schuimblusser:
- Niet geschikt voor gasbranden.
- Kan bevriezen (let op bij winterkamperen).
Welke soorten schuim zijn er?
Er zijn grofweg twee soorten voor kampeerders:
- AFFF-schuimblusser: standaard schuimblusser voor vaste stoffen en vloeistoffen.
- Vetblusser (ABF): handig als je veel kookt met olie en vet. Maar die is vaak wat groter.
Voor de meeste kampeerders is een compacte AFFF-schuimblusser van 1 of 2 liter een prima keuze. Klein genoeg voor je auto of daktent-set, groot genoeg om snel in te grijpen. Zet deze wel op een plek waar je hem snel en makkelijk kunt pakken. Het heeft geen zin om de blusser ergens op te bergen waar je niet 123 bij kunt en je ook nog eens tijd verliest om hem los te maken. Er zijn speciale houders die ervoor zorgen dat je de blusser in een handomdraai hebt gepakt en kunt inzetten.
Mijn advies? Neem een handblusser gewoon één mee!
Een brandblusser is geen spannend accessoire. Het is gewoon een stuk zekerheid. Net als een EHBO-kit.
Hang er één in je camper, leg er één achterin je auto of bevestig ’m in je keukenbox. Zeker als je, net als ik, met een Jeep Wrangler, een Alu-Cab daktent of een 4×4 off-road roadtrip maakt.
En wees niet die kampeerder die pas bij vlammen denkt: Had ik maar…