Welke auto is het beste voor off-grid kamperen?
Off-grid kamperen is in mijn ogen de ultieme manier om te ontsnappen aan de drukte, en laten we eerlijk zijn: de juiste auto kan het verschil maken tussen een episch avontuur en een ongemakkelijke trip. Dus, als je droomt van rijden door ruige bossen, over stoffige woestijnen of zelfs besneeuwde bergpassen, lees dan verder. Ik heb de beste voertuigen voor off-grid kamperen, naar mijn mening, op een rij gezet – en ja, er zit voor iedereen wel iets bij denk ik!
We kunnen ze onderverdelen in vier groepen:
- Sport Utility Vehicule (SUV’s)
- Pick-ups
- Busjes
- Crossovers
Waarom zijn deze voertuigen geschikt?
SUV’s, pick-ups, busjes en crossovers hebben elk unieke eigenschappen die ze ideaal maken voor off-grid kamperen. SUV’s bieden veelzijdigheid en ruige terreinprestaties. Pick-ups zijn perfect voor zware lasten en modulaire uitbreidingen. Busjes bieden comfort en aanpasbare leefruimtes. Crossovers zijn lichtgewicht en praktisch voor kortere avonturen. Deze diversiteit maakt het mogelijk om een auto te kiezen dat perfect past bij jouw specifieke behoeften en reisplannen. Laten we wat verder ingaan op de verschillende voertuigen.
SUV’s: De alleskunner met stijl
Een SUV is mijn favoriet, de vriend die altijd voorbereid is om iedere klus in het terrein te klaren: flexibel, stoer en klaar voor actie. Ik heb drie favorieten die bij mijn keuze naar voren kwamen. Alle drie geweldige machines die afhankelijk zijn van het gedrag, kennis en kunde van de bestuurder. Alle drie kunnen ze alles aan in het veld. Voor een diepere vergelijking verwijs ik je naar meer info die te vinden is op het web en met name youtube. Zelf heb ik gekozen voor de Jeep Wrangler, mijn jongensdroom.
- Toyota Land Cruiser: Ook wel de koning van de off-road wereld genoemd als je anderen moet geloven. Betrouwbaar, ruim, en een kei in alle terreinen. Daar is geen ontkennen aan. Mogelijkheden voor kampeeruitrusting zijn onder andere daktenten (softshell en hardtop) met eventueel zonnepanelen voor energie opwekking. Met een hardtop daktent ben je voorzien van snelheid in opzetten en inklappen, terwijl een softshell vaak meer ruimte biedt en mogelijkheden heeft.
- Land Rover Defender: Als avontuur een auto was, zou het de Defender zijn, deze gedachten hebben me vaak bij mijn keuze parten gespeeld. Hoe gaaf is de defender, alleen een beetje bescheiden in de uitstraling. Naast daktenten is er de optie voor een hefdak, wat extra stahoogte en binnenruimte geeft – ideaal voor langere reizen. Verder is de defender het werkpaard dat een enorme hoeveelheid aan ruimte in zich heeft om in te vullen. Er is enorm veel verkrijgbaar voor deze prachtige overlander.
- Jeep Wrangler: Heb je ooit een auto gezien die schreeuwt ‘let’s do this’? JA, dat is de Jeep Wrangler, stoer, onverwoestbaar en wauw. Ik heb er geen andere woorden voor. De Wrangler is compacter dan de defender, maar onverwoestbaar. Combineer hem met een compacte daktent voor ultieme flexibiliteit, zelf heb ik er een Alu-Cab Gen 3R datktent op liggen. Ook zijn er jeepers die er een hefdak van hebben gemaakt, mogelijk ga ik dat ooit nog eens doen.
De Pick-ups: Een werkpaard en avonturier in één
Als je graag ALLES mee wilt nemen (ja, zelfs die BBQ-set), dan is een pick-up de perfecte keuze. Kijkend naar de afgelopen 3 jaar dat ik vertoef in de wereld van Offgrid kamperen kom ik de volgende drie met regelmaat tegen en wil ik je graag aanreiken voor verder onderzoek.
- Ford F-150 Raptor: Denk aan kracht, snelheid en laadruimte in één. Pick-ups zoals deze zijn perfect voor compleet ingerichte canopies met een hefdak. Zo kun je een keuken, slaapruimte en opslag integreren in de laadbak zonder dat je aan comfort inboet.
- Toyota Hilux: Deze jongen is gebouwd als een tank en geliefd bij avonturiers wereldwijd. Mogelijkheden zoals modulaire canopies geven je een complete mobiele basis, inclusief wateropslag en zonnepaneel systemen.
- RAM 1500 Rebel: Luxe én kracht? Yes please. Combineer deze krachtpatser met een op maat gemaakte canopy, compleet met slaapvoorzieningen en zelfs een ingebouwde koelkast.
Alle drie geweldige overlanders die heel veel mee kunnen nemen, zeker voor langere reizen over grotere afstanden. Alleen vind ik ze zelf persoonlijk niet zo heel mooi, wel praktisch maar ze raken met niet zoals de Jeep wel heeft gedaan.
Busjes/Van conversions: Je eigen mini-huis op wielen
Wil je een beetje meer comfort en ruimte? Dan kan een verbouwde bus je beste maatje worden om die roadtrips waar je van droomt in te vullen. Voor mij is dit nu nog een station te vroeg, mogelijk over een paar jaar als ik de Jeep wat meer rust wil geven en ik wat meer gemak wil ervaren. Dan wel liefst een 4×4 zodat ik nog wel wat avontuurlijker op stap kan.
- Mercedes-Benz Sprinter 4×4: Luxe, ruimte en geschikt voor off-road. Het voelt bijna als valsspelen, zo comfortabel zien ze eruit. Ik moet hierbij bekennen dat ik al hele mooie heb gezien, volledig geprepareerd om de wereld te gaan verkennen. Heeft sterk mijn voorkeur als we dan toch over een buscamper praten.
- Ford Transit Trail: Betaalbaarder dan de Sprinter, maar nog steeds heel praktisch. Je kunt hem helemaal zelf inrichten zoals jij wilt.
- Volkswagen California: Een klassieker! Compact, schattig en perfect voor twee. Inclusief een mini-keuken.
Natuurlijk zijn er veel meer mogelijkheden als buscamper en hangt veel af van het budget dat je ter beschikking hebt. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. In de toekomst kijkend zou ik een kale bus aanschaffen en deze zelf helemaal opbouwen zoals ik dat wens. Met natuurlijk een beetje hulp van professionals op bepaalde vlakken, zoals het veersysteem en opbouw onderdelen.
Crossovers: Voor de lichtere avonturen
Als je off-grid wilt kamperen wilt gaan ontdekken, maar geen heftige off-road plannen hebt, zijn crossovers een goede optie om te starten. Daarbij zijn ze ook heel geschikt voor het normale woonwerk verkeer. Twee crossovers die er in mijn ogen uitspringen zijn:
- Subaru Outback: Compact, betrouwbaar en verrassend capabel. Ideaal voor beginners. Combineer met een softshell daktent voor een lichtgewicht en gebruiksvriendelijke kampeerervaring.
- Toyota RAV4 Adventure: Zuinig, ruim en een beetje avontuurlijk. Geschikt voor families en relaxte trips.
Beide opties zijn ideaal voor weekendtrips en vakanties. Maar er zijn natuurlijk veel meer auto’s die geschikt gemaakt kunnen worden. In de afgelopen jaren heb ik echt gave dingen gezien in en op auto’s waar je het niet bij zou verwachten. Hoe gaaf is dat, het is eigenlijk je eigen creativiteit die bepalend is hoe en wat je allemaal meeneemt in de auto die je hebt om offgrid te kamperen. Ik wil je ook graag wat tips meegeven over welke uitrusting je minimaal nodig hebt in mijn ogen.
Basis uitrusting voor off-grid kamperen
Naast de keuze voor een auto of buscamper zijn er een aantal belangrijke onderdelen die je moet meenemen om off-grid te kunnen kamperen:
- Zonnepanelen: Voor het opladen van apparaten en verlichting. Ze zijn er in alle maten en voltages. Zo heb je panelen die je op je motorkap kunt plaatsen, of opvouwbare die je los kunt neerzetten in de zon als je auto in de schaduw staat. Of gewoon een vast paneel op je daktent of dakdragers.
- Wateropslag en filtersystemen: Zorg voor voldoende drinkwater en de mogelijkheid om water te zuiveren bij je hebt. Zelf maak ik gebruik van een 30 liter wateropslag en daar kan ik ruimere tijd mee vooruit. Een waterfilter heb ik nog niet, maar staat wel op mijn lijstje om een keer aan te schaffen om het ook echt uit te proberen.
- Gaspit of kookplaat: Een gaspit, enkel of dubbel voor koken, koffie zetten en meer. Waarbij ik zelf het liefste open vuur maak met daarboven een driepoot. Alleen is dat niet altijd en overal toegestaan of mogelijk.
- Eerste hulpkit: Een onmisbare set voor noodgevallen.
- Powerbank, powerstation of extra accu: Voor elektriciteit, voor de koelkast en het opladen van telefoons en andere apparaten.
- Opvouwbaar meubilair: Lichtgewicht tafels en stoelen voor comfort.
- Opbergoplossingen: Bijvoorbeeld boxen of tassen voor het organiseren van je spullen.
- Goede verlichting: Hoofdlampen, lantaarns of andere duurzame lichtbronnen.
Waar moet je op letten bij je voertuig keuze?
Hier zijn een paar dingen om over na te denken:
- Vierwielaandrijving (4WD): Must-have voor ruig terrein.
- Ruimte voor uitrusting: Hoeveel wil je meenemen?
- Aanpassingsmogelijkheden: Denk aan daktenten, zonnepanelen, of een ingebouwde keuken.
- Brandstof en verbruik: Met de huidige emissieklasse indeling en de afstand die je wilt afleggen.
- Betrouwbaarheid: Kies een merk dat je niet in de steek laat.
- Beschikbaarheid van onderdelen: Zeker als je langere tijd onderweg bent, is het belangrijk dat onderdelen wereldwijd makkelijk verkrijgbaar zijn.
Welke kies jij?
Of je nu een buscamper wilt of een no-nonsense Jeep, er is een perfecte auto voor elke avonturier. Dus, wat wordt het? De onverwoestbare Toyota Hilux? De stijlvolle Land Rover Defender? Of toch een knusse Volkswagen California?