kamperen

Welk powerstation kies je voor offgrid kamperen?

Als je offgrid wilt gaan kamperen met de auto of camper heb je een aantal zaken nodig. Water, stroom en gas zou ik zeggen. Een toilet kan, maar is geen must. De natuur voorziet daar in voor je, maar een toilet kan makkelijk zijn. Kijken we naar stroom dan komt de vraag al snel naar voren, hoe ga ik dit realiseren. In dit artikel ga ik het hebben over een powerstation. Welk powerstation heb je nodig voor offgrid kamperen?

Verschillende powerstation mogelijkheden

Een powerstation is in mijn ogen een ideaal apparaat om al je devices van stroom te kunnen voorzien als je onderweg bent, op de camping staat of ergens offgrid in het wild. Het is grote draagbare accu met diverse aansluitmogelijkheden voor al je elektrische apparaten. Powerstations zijn verkrijgbaar in diverse merken, soorten en groottes. De vraag is,  welke past nou het beste bij jou wensen en eisen? Los van het merk zijn er onderdelen die van belang zijn voor het maken van een juiste keuze. Zelf, zeg ik even op voorhand, heb ik gekozen voor een Ecoflow versie. Kijkend naar een powerststation komen de volgende onderdelen naar voren, ik som ze even voor je op:

  • Het vermogen
  • De capaciteit
  • Tijd van opladen
  • Soort aansluitingen
  • Gewicht en afmetingen
  • Batterijtype
  • Uitgang opties

Het vermogen van je powerstation

Voordat je begint is het belangrijk de vermogensbehoefte te bepalen van wat je nodig hebt. Maak hiervoor een lijst van alle apparaten die je tijdens het kamperen wilt gebruiken en schrijf het stroomverbruik in watt op. Dit staat meestal aangegeven op het label van het apparaat, of is eenvoudig op te zoeken. Tel alles bij elkaar op om een idee te krijgen van het totale vermogen dat je nodig hebt. Nu weet je waar een powerstation aan moet voldoen in capaciteit om aan dit vermogen te voldoen.

Als tip wil ik je verwijzen naar de website van Lotte en Gijs, hier kun je een online calculator invullen voor je stroomverbruik. Echt handig, dank je wel Lotte en Gijs.

De capaciteit van je powerstation

Welke capaciteit heeft je powerstation nodig, dit wordt uitgedrukt in watturen (Wh). Hoe hoger de capaciteit, hoe langer je je apparaten kunt voeden voordat je het powerstation weer moet opladen. Gebruik je je powerstation voornamelijk om een telefoon of tablet op te laden, dan gaat dat met een lagere capaciteit prima. Wil je er ook koelkast of koelbox 24/7 op aansluiten, dan heb je een hogere capaciteit nodig. Kijk hierbij ook naar het piekvermogen van je apparaten, deze mogen niet het piekvermogen van het powerstation overschrijden. Het piekvermogen van het powerstation vind je terug in de productspecificaties. Neem ook mee in overweging hoeveel dagen je offgrid wilt kunnen staan zonder dat je moet opladen tussendoor.

Tijd van opladen

Hoeveel tijd heb je nodig om je powerstation weer helemaal op te laden. Zo kunnen de meeste powerstations via 230 volt of 12 volt worden opgeladen. Daarnaast kun je vaak een zonnepaneel aansluiten waarmee je je powerstation kan opladen. Erg makkelijk als je ergens wat langer staat en de zon schijnt. Wanneer je zonnepanelen op je camper of auto hebt liggen kun je je powerstation vaak makkelijk koppelen. Zo wordt bij zonneschijn de opgewekte energie direct opgeslagen, als je rijd en als je stilstaat. Alleen wil ik mijn Jeep graag in de schaduw plaatsen als dat mogelijk is, geen zon op het dak van mijn rooftoptent. Om die reden heb ik een flexibel zonnepaneel van EcoFlow, een 220 watt panneel, dat ik makkelijk met een wat langere kabel overal kan plaatsen waar de zon komt. Ideaal kan ik je zeggen. Voor het opwekken tijdens het rijden heb ik een EcoFlow oplaad kabel bevestigd aan mijn start accu van de Jeep die automatisch begint te laden op moment dat ik ga rijden. Iedere variant kent zijn eigen tijd in opladen.

Soort aansluitingen voor opladen

Vaak heb je meerdere mogelijkheden tot opladen van je powerstation. De meest voorkomende is het gewone 230 volt stopcontact. Daarnaast is er vaak een 12 volt stekker mogelijkheid die je kunt aansluiten op een sigarettenstekker in de auto. Pas wel op dat je een goede kabel gebruikt en dat de sigarettenstekker dit aankan. Je wilt immers brand voorkomen. Zelf heb ik meegemaakt dat mijn kabel extreem heet werd en de sigarettenstekker dus kapot was. Dit heb ik opgelost door rechtstreeks van de accu met een aparte kabel, relais en stekker te werken. Tot slot ook nog een aansluiting voor zonnepanelen, ook hierbij even goed kijken naar wat voor type aansluiting het is en wat de maximale capaciteit is die je nodig hebt. Zelf heb ik een 220 volt flexibel zonnepaneel, vandaag de dag zijn er zwaardere voor minder geld. Zo gaat dat in de ontwikkelingen.

Gewicht en afmetingen

Het lijkt ietwat onbelangrijk maar dat is het toch niet. Want, waar ga je je powerstation plaatsen? Er zijn hele lichte powerstations die ideaal zijn voor backpackers om mee te nemen in de backpack. Voor een auto of camper is het gewicht wat minder belangrijk maar toch, denk er goed over na. Zelf wilde ik mijn powerstation makkelijk in mijn Jeep kunnen plaatsen, ik wist nog niet zeker waar. Dus ik had nog geen vaste plek, nu ondertussen wel en dan spelen afmeting en gewicht ineens een rol.

Batterijtype van je powerstation

Er zijn vele merken en vele typen powerstations, die op hun beurt weer verschillende soorten batterijen hebben. Denk hierbij aan lithium-ion of LiFePO4. Mijn EcoFlow maakt gebruik van LiFePO4-batterijen. Ideaal als we kijken naar de betrouwbare en lange levensduur en voor het voeden van meerdere apparaten tijdens kampeertrips. De LiFePO4-batterijen zijn veiliger, zijn efficiënter, hebben een langere levensduur en laden snel op. Dit zijn precies de redenen waarom ik voor de EcoFlow heb gekozen. ​

Uitgang opties

Wat ook belangrijk is zijn de verschillende uitgangen die je nodig hebt op je powerstation. Zo zijn USB en USB-C poorten handig voor het opladen van smartphones, tablets en je laptop. Ook ideaal voor andere kleine apparaten. De stopcontacten kun je weer gebruiken voor grotere apparaten, al merk ik dat ik die zelf niet gebruik en alles kan met de USB, USB-C en 12 volt uitgang. Het is immers zo dat de 230 volt uitgang een enorme belasting is op je powerstation en je deze snel leeg trekt. Al is het soms wel makkelijk moet ik zeggen. Zelf gebruik ik de basis 12 volt uitgang in combinatie met een 4-weg splitter waar ik alle led verlichting op het zitten met daarnaast de koelkast. De overige aansluitingen zijn voor de telefoons, tablets, laptops, zaklampen, flextrail en ander klein spul.

Heel veel succes met het uitzoeken welk powerstation voor jouw kampeertrips het beste aansluit, ik hoop dat dit artikel je wat heeft kunnen helpen zodat je goed voorbereid bent als je gaat zoeken of advies inwint. Tot slot wil ik nog even meegeven dat een powerstation ook thuis soms ideaal is bij een stroomstoring of op een plek waar je even geen stroom hebt. Het is ook een soort noodvoorziening die je kunt gebruiken. Denk even goed na voor je aanschaf, over wat je van een powerstation verlangt en wat het beste bij je behoeften past.