kamperen

Logeren bij de boswachter. Wat is het?

Logeren bij de boswachter zijn specifieke natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer heeft meer dan 20 terreinen door heel Nederland waar je kunt kamperen, ze noemen dit logeren bij de boswachter. Deze natuurkampeerterreinen geven je de mogelijkheid om midden in het bos te kamperen. Of op unieke plekken midden in de duinen en dicht bij een water je tent, kampeermiddel, op te zetten. Door deze mogelijkheid midden in de natuur kom je tot rust. Er zijn plekken met wat meer comfort in de vorm van elektra en of privé sanitair. Maar er zijn ook plekken die je terug naar de basis brengen. Waarbij je gebruik kunt maken van het centrale sanitair gebouw of vuurplaats. Zo kan iedereen op zijn eigen wijze natuurlijk kamperen.

Logeren bij de boswachter, natuurkamperen in Nederland

Natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer

Als natuurkampeerder ga je zorgvuldig om met de natuur en zoek je de rust op en wil je graag vertoeven midden in een dierenrijk. Staatsbosbeheer heeft hier op ingespeeld door ruim twintig natuurkampeerterreinen en vier groepskampeerterreinen in Nederland open te stellen voor natuurlijk kamperen. Deze unieke natuurkampeerterreinen liggen in de mooiste natuurgebieden van Nederland. De terreinen worden beheerd door de boswachters van Staatsbosbeheer. Met de inkomsten die worden gegenereerd met deze natuurkampeerterreinen kan het beheer van natuurgebieden worden gewaarborgd. Een mooie gedachte, vind ik persoonlijk. Zo kunnen we als natuur kampeerders avonturen beleven op prachtige locaties en dragen we direct een steentje bij aan het natuurbeheer in Nederland. Logeren bij de Boswachter is aangesloten bij de Groene Koepel. Dit is een stichting die zich inzet voor duurzame ontwikkeling van groene verblijfsrecreatie.

Natuurkampeerterrein De Vlagberg - logeren bij de boswachter

Natuurkampeerkaart

Om te overnachten op één van deze unieke natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer heb je een Natuurkampeerkaart nodig van Stichting de Groene Koepel. Deze stichting is een andere organisatie dan Staatsbosbeheer. Deze stichting zet zich als Nederlandse organisatie in voor een duurzame ontwikkeling van kamperen in Nederland en omringende landen, met als gedachte te gast in de natuur.  Deze stichting heeft een focus op natuurbeleving, duurzaamheid, cultuurhistorie en maatschappelijk verantwoord ondernemen als het gaat om verblijfrecreatie. De stichting wil bijdragen aan een verbeterde en gezonde wereld waarin wij als mensen leven in harmonie met de natuur. Voor meer informatie zie: Stichting De Groene Koepel.

Ook hiermee draag je dus bij aan het behoud en ontwikkeling van natuurgebieden. Met de Natuurkampeerkaart kun je terecht op alle natuurkampeerterreinen. Dus ook op alle natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer. Voor je gezin (alle gezinsleden) of kampeergezelschap tot maximaal 4 personen op een kampeerplaats (inclusief jezelf) volstaat één Natuurkampeerkaart. De kaart is één jaar geldig, een kalenderjaar geloof ik. De Natuurkampeerkaart is tegenwoordig geheel digitaal. Je kunt de Kamperen app van Stichting De Groene Koepel opzoeken en installeren.

Respecteer de rust, ruimte en natuur
Als bovenstaande je aanspreek zou ik zeggen, schaf de natuurkampeerkaart aan. Hiermee verklaar je respectvol te zullen omgaan met de rust, ruimte en natuur op de natuurkampeerterreinen. Zo kunnen de natuurkampeerterreinen de rust en schoonheid waarborgen. Zodat wij als natuurkampeerders keer op keer kunnen genieten van een fijn verblijf. De boswachter doet dagelijks zijn rondje over het terrein waar jij op dat moment logeert en kan vragen naar je kaart. Vergeet dus niet deze aan te schaffen en te activeren in de app. Zo kun jij direct jouw betrokkenheid laten zien.

Kamperen met je hond

Zelf gaan wij graag op pad en nemen we ons hondje mee kamperen. Niet overal is je hond welkom en dat is jammer, maar het is nu eenmaal zo. Binnen de natuurkampeerterreinen zijn er veel locaties waar je wel mag kamperen met je hond op het kampeerterrein. Zo kun je lekker uren wandelen, lange tochten door het bos of langs het water. Of lekker uitwaaien op het strand. Zo genieten we allemaal van een hele dag lekker buiten zijn. En wat is er fijner dan de hele dag actief zijn en de natuur samen ontdekken als je aan het kamperen bent met je hond? Kijk op bij de natuurkampeerterreinen waar je je hond mee mag nemen. Neem daarbij wel de regels in acht zodat anderen geen hinder hebben van je viervoeter. Dit geldt voor de andere gasten en het locale dierenrijk.

Kamperen met je hond op natuurkampeerterreinen van de boswachter

Winterkamperen bij de boswachter

Wat ook kan is winterkamperen op één van de natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer. Hoe verfrissend en ontspannend kan het zijn om midden in winter te gaan kamperen. Met de geschikte uitrusting is de kou zo bedwongen en geniet je dubbel en dwars van de rust en de natuur. Een eigen kampvuur of op de centrale vuurplaats. Lekker een warme chocomelk zetten of wat dacht je van een glühwein. Heerlijk onder een heldere sterrenhemel even helemaal wegdromen. Winterkamperen zorgt voor een onvergetelijke kampeerervaring in de frisse buitenlucht. Zo kun in de morgen gewekt worden door het geritsel van een ree dat voorbij loopt. Of wat dacht je van een kraakhelder winterzonnetje op het dak van je daktent. Winterkamperen brengt je moeiteloos in het ritme van de natuur.

Vuurtje op eigen kampeerplek

eigen vuurtje op kampeerplaats tijdens winterkamperen bij de boswachter

Dit is voor mij persoonlijk avontuurlijk kamperen, of natuurkamperen. Alleen zijn we te gast in de natuur en kan dit flink misgaan als we niet goed opletten. Vuur kan zich immers niet alleen boven de grond maar ook onder de grond verspreiden. Het is niet altijd direct zichtbaar. Daar weet ik als brandweerman alles van. Tijdens het winterkamperen is het op sommige terreinen toegestaan om een vuurtje te maken. Hier zitten wel regels aan verbonden, hou je hier aan. Kijk goed na waar het wel en niet mag en wat de regels zijn. Er is vaak ook een centrale vuurplaats waar je wel mag stoken en waar je ook kunt koken. Want heel eerlijk dat is het leukste op een openvuur. Zelf gebruik ik hier graag een opvouwbare vuurschaal voor met driepoot en dutch-oven of grillplaat. Wil je weten welke, kijk dan hier: complete driepoot voor buitenkoken

buitenkoken op complete driepoot tijdens kamperen