Is slapen in een daktent tijdens onweer veilig?
Het korte antwoord: nee, dat is het niet altijd.
Je zult het maar meemaken, noodweer. Bliksem en donder tijdens je kamperen en jij ligt lekker in je daktent. Daktenten bieden geen bescherming tegen blikseminslag. Sterker nog, ze kunnen je juist kwetsbaar maken, afhankelijk van waar je staat, het materiaal van de tent, en hoe dichtbij de bliksem is.
Veel daktenten zijn gemaakt van stof met metalen onderdelen (zoals een aluminium frame of een harde case). Als jouw tent op het hoogste punt in de omgeving staat, bijvoorbeeld op een open veld of bovenop een heuvel. Dan ben je potentieel een bliksem aantrekker. We zijn al vaak op pad geweest met onze Jeep en daktent en er eigenlijk niet echt over nagedacht. Wel eens wat onweer op afstand meegemaakt, maar dat was het dan ook.
Bliksem inslag op 400 meter, brrrrrr
Totdat we op onze roadtrip door Noorwegen midden in de nacht wakker schrokken. We zaten rechtovereind in bed, wat een klap was dat. De hele jeep bewoog zo leek het, het was oorverdovend. Het volgende moment was het lichter dan licht door de mega lichtflits die oplichte met in dezelfde seconde nog een hardere klap. Trillend en wel op zoek wat te doen? Tijdens zo’n moment, met blikseminslag op slechts 400 meter afstand, ga je je toch afvragen of je daar nog wel veilig ligt…!!
Wat moet je doen als het begint te onweren terwijl je in je daktent ligt?
We hebben tijdens deze ervaring direct onderzoek gedaan. Hier is wat we nu weten én aanraden:
1. Gebruik een bliksem-app zoals “Mijn bliksem tracker”
Tijdens onze trip ontdekten we de app “Mijn bliksem tracker”. Een realtime app met kaart waarop je precies ziet waar de bliksem inslaat. Bij ons sloeg de bliksem in op slechts 400 meter afstand. Dat was het moment waarop we besloten om onmiddellijk de daktent te verlaten en in de auto te gaan zitten. Met de app konden we precies volgen hoe het onweer zich verplaatste en ook wanneer het veilig genoeg was om weer terug de tent in te gaan.
De app kun je downloaden in de app store: https://apps.apple.com/nl/app/mijn-bliksemtracker-alarmen/id1175031987
2. Verlaat je daktent en zoek beschutting in je auto
Een auto is, in tegenstelling tot een daktent, een veel veiligere plek tijdens onweer. Dankzij de metalen kooi van de auto wordt de elektrische stroom bij een inslag om de inzittenden heen geleid. De zogenoemde kooi van Faraday. Dat maakt een auto een uitstekende plek om te schuilen. Let op: dit geldt alleen als ramen en deuren gesloten zijn, en je geen metalen delen aanraakt.
3. Check de locatie van je kampeerplek
Voorkom kamperen tijdens opkomend onweer of slecht weer op:
- Eenzame, hoge plekken
- Open velden zonder bomen of begroeiing
- De top van een heuvel of berg
Sta je in een bos, dan ben je al iets beter beschermd mits je niet onder de hoogste boom staat. Maar alsnog: bij naderend onweer is het het beste om je daktent te verlaten als dit te dicht bij je in de buurt komt.
4. Wees voorbereid en volg het weer
Zorg dat je altijd een weerapp bij de hand hebt (zoals Buienradar, Windy of Yr.no in Scandinavië).
Krijg je een melding van onweer in de buurt? Check meteen je bliksem tracker app en bepaal of je actie moet ondernemen.
5. Wacht minstens 30 minuten na de laatste bliksem
De regel van het “30 minuten na de laatste donder” is belangrijk. Onweer kan terugkeren of zich opnieuw ontwikkelen. Wij wachtten ongeveer anderhalf uur voordat we weer terug onze daktent in gingen, pas toen liet de app zien dat het onweer écht weg was.
Samenvattend: wat te doen bij onweer in je daktent
✅ Houd het weer in de gaten
✅ Gebruik bliksemradar-apps
✅ Verlaat je daktent bij onweer
✅ Zoek beschutting in je auto
✅ Ga pas weer naar je tent als het onweer duidelijk is weggetrokken
Veilig genieten van avontuurlijk kamperen
Kamperen in een daktent is een van de mooiste manieren om te reizen. Je staat midden in de natuur, hoog en droog, met vaak een fantastisch uitzicht. Maar de natuur is niet alleen mooi, ze is ook krachtig.
Voor ons was die nacht in Noorwegen een goede les. Gelukkig hadden we de juiste informatie op het juiste moment en nu delen we die graag met jou.
Dus: ga eropuit, wees avontuurlijk, maar ook voorbereid. Onweer komt en gaat, maar jouw veiligheid moet altijd blijven.