Rondreis Zuid-Zweden met Jeep Wrangler
Deel 1: Via Denemarken langs de Oostzee naar boven
Het is september en je wilt een roadtrip plannen, een rondreis met een Jeep Wrangler met daktent. Waar ga je heen, die vragen hadden wij ook. Ik wilde altijd al naar Zweden omdat je daar nog vrij mag kamperen, wildkamperen. Is dat niet te ver weg als je minder dan een maand op reis gaat? Hoe vroeg is het daar donker, volgens mij veel eerder dan in Nederland. Niet dus. In dit artikel neem ik je graag mee op onze roadtrip door Zuid-Zweden.
Dag van vertrek, op naar Denemarken
We zijn klaar voor vertrek, onze Jeep Wrangler camper is ingepakt en we kunnen vertrekken. Vooraf hebben we besloten om via Duitsland naar Denemarken te rijden en dan over te steken via de weg naar Zweden. Een andere optie was de boot geweest, aangezien in van rijden in mijn Jeep houd heb ik deze optie al snel laten varen. Waarbij ik niet van snelwegen houd, alleen willen we in de avond in Denemarken aankomen. Waar we dan nog een slaapplek voor de nacht moeten vinden. Hierbij raadplegen we de apps van Park4night en iOverlander. Ideale apps zo blijkt later tijdens onze roadtrip.
Dag 1: Haderslev Denemarken
We komen na een ritje vol oponthoud, wegwerkzaamheden en ongevallen, op de snelweg aan in Denemarken aan. We besluiten wat verder omhoog te rijden om zo dicht mogelijk bij onze doorsteek naar Zweden te zijn. Dat is de volgende dag alleen idealer. Dus we rijden door naar Haderslev Campground welke we hebben gevonden via de apps. Het is al donker en de receptie is niet meer aanwezig. Waar ik ook kijk er is niemand, dus besluiten we een spot te zoeken. Direct als we het terrein oprijden zien we ruimte. Aangezien we de volgende ochtend vroeg willen doorreizen besluiten we de daktent alleen uit te klappen en de ramen gewoon dicht te laten. De volgende ochtend besluit ik eerst naar de receptie te gaan, wederom niemand thuis. Dus daktent inpakken, nogmaals kijken bij de receptie en dan toch maar gewoon gaan rijden richting de oversteek naar Zweden, op naar Ystad aan de Oostzee.
Dag 2: Ystad, Zuid-Zweden
Ystad is een prachtig plaatsje aan de Oostzee in Zuid-Zweden. Aangekomen besluiten we eerst een Fika momentje te nemen. Gewoon even tijd voor koffie, zoveel je maar wilt bij een leuk tentje in Ystad zelf. Na een rondje lopen door het schilderachtige kuststadje, gelegen in Skane gaan we nog even wat drinken. Ystad is ontstaan in de 13e eeuw en was vroeger een belangrijk handelscentrum. Echt een aanrader om mee te pikken op een rondreis. Naast het stadje zelf heb je een klein haventje en Sandskogen, het strand van Ystad.
Käseberga, het grootste viking monument
We rijden vervolgens langs de kust verder en in de verte zie ik een hoop stenen staan op een heuvel langs de kust. We rijden vervolgens een klein dorpje in Kåseberga, een pittorresk dorpje bekend om Ales Stenar. Een mega indrukwekkende oude steencircel vergelijkbaar met Stonehenge. Wauw wat gaaf, ook omdat je heel mooi uitzicht hebt over de gehele omgeving en zee. Er is nog altijd gesteggel wat het nu is, deze raadselachtige gesitueerde stenen, Ales Stenar in Kåseberga. Een deel van de onderzoekers denkt dat de 59 keien een grafmonument zijn. Anderen gaan ervan uit dat de stenen als astronomische klok hebben gefungeerd omdat ze zo zijn geplaatst dat de zon in de zomer in het noordwesten onder gaat en in de winter precies bij een tegenovergestelde steen onder gaat. Ales Stenar is een van de grootste Vikingmonument van Zweden. Laten wij het hier maar op houden. Het is gewoon prachtig en indrukwekkend, zeker de moeite waard om op te zoeken als je daar in de buurt bent. Het is ondertussen wat later aan het worden en we willen voor het donker een plek om te slapen hebben, dus op zoek.
Simrishamns kommun
Via de apps komen we aan bij Simrishamns kommun, een prachtige plek aan de kust. Maar wat denk je, borden en grote zwerfkeien die het onmogelijk maken hier te blijven staan. Wat jammer, ik had foto’s gezien van mensen die jaren eerder gewoon op het strand hebben gestaan. Later tijdens onze reis snap ik waarom het lastiger wordt, enkelen van ons maken er gewoon een puinhoop van. Wat jammer dat we zo respectloos omgaan met die vrijheid en natuur. Dus we zoeken verder.
Ravunda, via iOverlander
Via de app iOverlander zoeken we in de buurt of we een geschikte plek kunnen vinden. Liever geen camperplaats, gewoon ergens midden in de natuur of aan de kust. We zien langs de kust dat veel spots zijn gesloten, erg jammer maar begrijpelijk als er rotzooi wordt gemaakt. Dus een stukje naar binnen, komen we langs een militair oefenterrein. We rijden dwars tussen de barrakken door een bospad in en na een paar kilometer zijn we op de coordinaten uitgekomen. We staan moederziel alleen in het bos. Gaaf. Het enige dat we zien zijn een paar schoenen op een kei met een zonnebril erboven op. We komen Zweden tegen, man en vrouw, die kantarellen aan het zoeken waren. Eetbare paddestoelen, zeer gewild in Zweden. We zetten onze daktent op, eten een hapje, doen een spelletje en als de schemer zijn intrede doet gaan we lekker ons mandje in. Wauw wat hebben we vandaag genoten.
Dag 3: Forkarla, Almö
De volgende ochtend besluiten we door te rijden naar de Blekinge archipel. Blekinge heeft een heel mooi kustlijn met behorende natuur. Waaronder Karlskrona, dat op de werelderfgoedlijst staat. Geweldig om met een kano tussen alle kleine eilandjes door te varen en te genieten van intense vrijheid en natuur.
We vinden weer een superleuke plek waar campers niet kunnen komen. Vanuit de daktent kijken we over de lage struiken zo over het water. Er is een dame op blote voeten door de natuur aan het snuffelen en wat blijkt ook zij is op zoek naar kantarellen. Ze heeft aan het einde van de middag een mand vol. Na het kanoën besluiten we de wandelschoenen aan te doen en nog een mooie ronde te gaan lopen. Wat een prachtige natuur. Terug bij de Jeep lekker een hapje eten, dit maken we klaar op een vuurplaats op een paar meter van de Jeep. Er ligt hout en de vuurplaats is direct te gebruiken. We hebben er verschillende gezien binnen tientallen meters van onze camp spot. In de avond genieten we van de ondergaande zon met een wijntje en een spelletje voor we ons tentje in kruipen. Het is slechts dag twee, ik ben helmaal in de wolken. Wat een gave natuur.
Dag 4: Karlskrona
Na een lekker ontbijtje rijden we naar Karlskrona. Deze stad is gesticht in 1680 en is een UNESCO werelderfgoed vanwege de goed bewaarde marinebasis. Het is er prachtig. Je kunt er diverse musea bezoeken als ook lekker wandelen door de stad zelf en een leuk tentje op te zoeken voor een fikka momentje. Ik kan je zeggen, daar ben ik helemaal gek op in Zweden. Lekker ergens koffie drinken met een lekkernij en relax. Ze blijven komen om de koffie bij te vullen, na twee vind ik wel genoeg. De sfeer is super en ook het weer is fantastisch in September en de muggen vallen mee. Na een heerlijke dag vertoeven in Karlskrona op zoek naar de volgende wild kampeerspot. Het lijkt erop dat we een leuke kleine natuurcamping voor fishing en hiking gevonden hebben. Dus op zoek.
Emmaboda kommun – natuurcamping in Smâland
Aangekomen bij Ödevata, een kleine natuurcamping. Een oase in Smâland sinds 1880. Ook de historie van deze plek is leuk, het was eerst een boerderij die later door de staat is opgekocht om alleenstaande familiemannen op de vangen. Tijdens de oorlog was het een opvang van vluchtelingen en daarna een soort open inrichting voor gedragscorrectie. Tot het in 2005 door Magnus en Malin is gekocht. Ze hebben er een circulair plek van gemaakt als voorbeeld voor de wereld en anderen die circulair willen leven. Alles draait hier om biochar. Dit is een vorm van houtskool die wordt gemaakt vanuit organisch materiaal zoals landbouwafval en houtresten. Dit verhitten ze in een zuurstofarme omgeving waarbij pyrolyse vrijkomt. Het is ideaal voor grondverbetering en zij gebruiken het in een kas waarin visbasins zijn met filters van biochar waar ook de wortels van allerlei planten in hangen. Allemaal eetbaar. Echt indrukwekkend om te zien waar ze hier mee bezig zijn.
Ödevaten meer verkennen met kano
Nadat we onze Black Pearl hebben geïnstalleerd direct aan het meer hebben we de ITIWIT kano van Decathlon opgepompt om het Ödevaten meer te gaan verkennen. Er zijn ook hier vele eilandjes waar je tussendoor kunt kanoën, zo mooi en relaxt. We moeten onder de weg door, door een tunnelbuis van een meter doorsnede kan het precies en ontdekken we de ander kant, het is hier nog mooier en groter. Voor je het weet ben je uren aan het kanovaren, hoe lekker is dat.
Sauna op het water
Terug van het kanovaren is het tijd om een hapje te gaan eten. Ik zet de driepoot op, maak een vuurtje en ga aan het kokkerellen. De avond valt en de schemer zet in. Er liggen twee drijvende sauna’s op het water. Helaas al bezet anders hadden we hier zeker gebruik van gemaakt, je springt vanaf de sauna zo het heerlijke water in om even lekker af te koelen. Wat een gave plek is dit.
Dag 5: Kalmar
Op weg naar Kalmar aan de kust. Niet via de verharde wegen maar lekker binnendoor over de gravelpaden, die zijn er genoeg en ook makkelijk te vinden. Wat ons opvalt is dat waar je ook gaat staan er bijna op alle plekken droogtoiletten zijn. Echt wat een land en hoe perfect is het allemaal geregeld. Ook onderweg kom je genoeg sanitaire voorzieningen tegen die openbaar zijn, zelfs met douches. We genieten van de reis naar Kalmar, het is prachtig. Alleen geen Eland te spotten, wel hertjes, schapen, paarden en prachtige roofvogels. Wat ook opvalt is dat er overal tankstations zijn, die heb ik wel nodig met mijn Jeep. In Kalmar aan gekomen kijken we onze ogen uit, wat een leuke stad. Even lekker wat eten in een filmcafé, waarna we direct een fikka momentje plannen. Kalmar is wederom een pittoresk standje in Zuidoost-Zweden en staat bekend om haar middeleeuwse kasteel, Kalmar Slot en haar rijke geschiedenis. Het is tevens de toegangspoort naar het eiland Öland. Hier zijn we niet geweest, we wilden weer verder naar een spot voor de nacht.
Klumpudden – wildkamperen op zijn best
Via iOverlander een leuke spot gezien aan een prachtig meer, midden in de natuur. Dus wij er naar toe. Aangekomen op de spot, drie stuks, bleken er twee bezet te zijn door van die camperaars. Grrr.. De derde spot was afgezet met grote zwerfkeien en daar lag een verliefd stelletje, dus even geduld. Nadat ze weg waren ben ik gaan kijken en bleek dat ik het water ik kon rijden. Ha, mijn Jeep kan zeker 70 centimeter het water in voordat ik natte voeten krijg. Dus het water in met de Jeep, om de zwerfkeien en we staan op de mooiste wildcampspot die je je maar kunt bedenken. Direct naast de spot zijn er stenen gestapeld als vuurplaats waar ik dankbaar gebruik van heb gemaakt. Lekker koken op open vuur is het mooiste wat er is, midden in de natuur. Als het donker wordt blijkt dat de plek nog mooier is dan we dachten, de zon zakt langzaam aan de overzijde van het meer onder en geeft ons een fantastisch uitzicht. Verliefd, echt waar.
Dag 6: Våxjö, de groene en culturele toegangspoort van Småland
We zijn niet zo van de steden, maar op onze doorreis naar de volgende bestemming hebben we Våxjö toch even aangedaan. Een leuke stad om door heen te wandelen, staat bekend als de groenste stad van Europa. Met als doel volledig fossielvrij te zijn, al gaat dat niet lukken als ik daar met mijn 3.8 V6 liter Jeep naar binnen mag. Hou je van steden bezoeken dan is de stad zeker de moeite waard om te stoppen en hier een dag te vertoeven en de cultuur op te snuiven. Wij hadden het na een paar uur gezien en zijn doorgereden.
Heimsdall’s gård – Bram van B&B vol liefde ontmoeten
Voor we op reis gingen naar Zweden werden we gevraagd of we ook op bezoek gingen bij Bram van B&B vol liefde. Niet over nagedacht, maar na alle vragen leek het ons leuk om Bram aan te doen als we in de buurt waren. En dat waren we dus na ons bezoek aan Våxjö de route naar Heimsdall’s gård ingezet.
Bij Bram aangekomen worden we hartelijk welkom geheten door alle bergeenden, doggo en Bram zelf. Bram liep wat moeilijk, hij had een kleine aanvaring met Abat het schaap gehad. Nadat we op het erf stonden een plekje gezocht en de daktent opgezet. In de avond in de buitenkeuken van Bram mogen koken en heerlijk van de avond genoten. Een mooie plek, dit werd de volgende dag nog duidelijker toen we een rondleiding kregen over zijn perceel en alle uitleg over zijn permacultuur opzet. Echt gaaf, ook al is het hard werken zoals hij zelf aangaf.
Na het bezoek aan Bram, wat foto’s die we uit privacy gronden hier niet delen besluiten we onze roadtrip Zuid-Zweden door te zetten naar het Noorden. We rijden over de gravelwegen noordelijk richting het Vätternmeer, één van de grootste meren van Zweden.
Dag 7: Gränna, aan het Vätternmeer in Zweden
Gränna is bekend om haar zuurstokken en het verhaal erachter is erg leuk. In het kort kom het erop neer dat een weduwe, Amalia, een snoepwinkeltje aan huis wilde overnemen van haar overleden man. Dit mocht destijds niet, een vrouw mocht geen eigen winkel beheren. Uiteindelijk kreeg ze toestemming en werden haar snoepjes een groot succes. Nu kun je geen stap zetten of je struikelt over de snoepjes en zuurstokken in iedere smaak die je maar kunt bedenken. Een erg leuk plaatsje om even te stoppen, een fika momentje is hier zeker op zijn plaats.