kamperen
Off-Road

Hou jij rekening met brandveiligheid tijdens kamperen?

Kamperen is voor mij de manier om te genieten van vrijheid, natuur en een knisperend vuurtje onder de sterrenhemel. Maar waar vuur is, is ook risico. En niet alleen bij het maken van een kampvuurtje. Naast avontuurlijk kamperen ben ik ook actief als vrijwillig brandweerman en kom ik te vaak in situaties waarbij onachtzaamheid een grote rol heeft gespeeld. Ook tijdens kamperen is het belangrijk om brandveiligheid in acht te nemen. Gewoon om aan een aantal punten te denken. Met een paar simpele aandachtspunten kun je brandgevaar tijdens je kampeeravontuur beperken. Of je nu met een daktent, camper, caravan of vouwwagen op pad bent: een veilige campingplek begint bij bewust omgaan met gas, elektra en open vuur.

Draai gasflessen altijd dicht

Een gasstelletje of gasfles om koffie te zetten of om op te koken hoort vaak tot onze uitrusting.  Maar vergeet niet: na gebruik altijd de gasflessen goed dichtdraaien. Zo voorkomt je lekkage of onnodige druk op de leidingen. Ja, het is lastig. Open, dicht, open en weer dicht na gebruik. Zelf heb ik de gasfles buiten de Jeep om zo bij lekkage ophoping te voorkomen mocht er onverhoopt iets misgaan. En ja, deze zet ik open bij gebruik en dicht als we klaar zijn.

Gaspit af laten koelen voor u het opbergt

We kennen allemaal dat ongeduldige moment: snel alles opruimen en verder! Toch is het slim om het gasstel of kooktoestel eerst goed te laten afkoelen. Zo voorkom je dat de nog warme onderdelen andere brandbare materialen in je kampeeruitrusting kunnen doen ontvlammen of na het opbergen.

CO-melder: kleine moeite, groot verschil

Een CO-melder (voor koolmonoxide) is onmisbaar als je een gasinstallatie gebruikt in je camper, caravan of vouwwagen. Zo slaap je met een gerust hart, wetende dat je tijdig word gewaarschuwd bij een onveilige situatie. Je ziet soms situaties, waarbij de bbq in de voortent staat omdat het weer wat slechter is.  Uit alle naden en ritsen komt de rook naar buiten. Pas op en denk na.

Vuurschaal of kampvuur? Laat het nooit smeulen

Een avond bij de vuurschaal of een gezellig kampvuur maakt ons kampeerplaatje compleet. Maar zorg dat je het vuur altijd helemaal dooft voordat je gaat slapen. Giet er water overheen, roer de as om en controleer goed of er geen vonken achterblijven. Ga er niet van uit dat het vuur wel zal doven na verloop van tijd. De wind kan opsteken en gloeiende kooltjes kunnen in het gras of beschoeiing naast je vuurplaats terecht komen en voor je het weet heb je brand. Zeker in droge tijden.

Houd een blusmiddel bij de hand

Een schuimblusser is ideaal voor op de camping. Hij is licht, makkelijk mee te nemen en geschikt voor branden met vaste stoffen, vloeistoffen en vetten. Zo kunt u snel ingrijpen als het toch misgaat. Het is geen wonder blusmiddel, maar voor de eerste klap zeker aan te bevelen. Een poederblusser is ook goed, alleen heb je vaak veel nevenschade. Laat je informeren bij de aanschaf afgestemd op jouw kampeermiddel en manier van kamperen.

Voorkom overbelasting van elektra

Op veel campings kun je jouw kampeeruitrusting aansluiten op stroom. Let op dat je niet te veel apparaten tegelijk gebruikt, om overbelasting van de installatie te voorkomen. Gebruik apparaten met een laag wattage en verdeel het verbruik slim.

Verlengkabels? Altijd volledig afrollen

Een opgerolde verlengkabel kan snel warm worden en brand veroorzaken. Rol de kabel daarom altijd helemaal uit, ook als je maar een klein stukje nodig hebt.

Stekkers uit het stopcontact

Ga je op pad of kruip je in de slaapzak? Trek dan de stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact. Een kleine handeling, maar wel eentje die kortsluiting voorkomt.

Veilig en zorgeloos kamperen

Veilig en zorgeloos kamperen begint met stilstaan bij risico’s. Niet alleen door je auto vooraf te laten nakijken, zodat je niet stil komt te staan. Je kampeermiddel te inspecteren of je compleet bent. Het zijn vaak de kleine dingen waarin het gevaar schuil gaat. Met de bovenstaande punten hoop ik je wat meer bewust te maken zodat je zorgeloos kunt genieten van je kampvuur, verse koffie en warme maaltijd zonder onnodig risico. Want een avontuurlijke kampeervakantie is pas echt geslaagd als je ook weer veilig thuiskomt.

Veel plezier op je volgende avontuur — en denk eraan: veiligheid eerst, dan genieten!