Hoe maak je een goed en veilig kampvuur tijdens kamperen?
Tijdens kamperen een kampvuur maken hoort er natuurlijk bij, voor mij is dat het ultieme buitenleven. Lekker koken op een kampvuur met een driepoot en vuurplaat erboven. Maar hoe maak je nu een goed en veilig kampvuur op je kampeerplek?
Wat heb je nodig voor een kampvuur?
Om vuur te maken heb je altijd drie dingen nodig, zonder deze drie gaat het niet lukken om een goed kampvuur te maken. Je hebt hout nodig, de brandstof. Je hebt zuurstof nodig, nou dat is makkelijk want buiten is dit altijd aanwezig. En je hebt temperatuur nodig, dit kan via een lucifer, aansteker of tondel. Belangrijk is dat de brand driehoek optimaal is. Geen nat hout dus, ook al is dat soms lastig als je dit moet sprokkelen op je kampeerplek. Of je neemt zelf wat droog hout mee. Dat doe ik altijd.
Hoe maak je dan een veilig kampvuur?
Belangrijk is dat je de omgeving vrij maakt van rommel die kan ontbranden. Op natuurcampings of in de vrije natuur heb je vaak stookplekken waar je een kampvuur mag maken. De plekken zijn al geprepareerd zodat er je er veilig een vuurtje kan stoken. De ondergrond is schoon. De plek is vaak ruim genoeg dat het vuur niets kan aanstralen. Toch is het verstandig om een emmer water bij de hand te houden. Zeker in droge tijden. Vaak geldt dat bij een bepaalde fase, ik geloof fase twee, bepaald door de brandweer er niet meer gestookt mag worden. Hou je hier aan.
Kampvuur bij je tent of kampeerplek
Als er geen centrale stookplek voorhanden is hou dan rekening met een aantal zaken. Om ervoor te zorgen dat je de natuur gedurende je roadtrip of kampeervakantie tijdens een kampvuur of stookvuur zo min mogelijk aantast kun je het volgende doen.
- Zorg ervoor dat je minimaal 20 tot 30 centimeter boven de grond vuur maakt. Dit kan in een vuurschaal waar de as in blijft liggen en niet op de grond terecht kan komen. Zelf maak ik gebruik van een opvouwbare vuurschaal met daaronder een opvangbak. Heel handig en de vuurschaal neem opgeborgen niet meer ruimte in dan een klein pakketje dat ik makkelijk in de Jeep kwijt kan.
- Stook niet harder of hoger dan je vuurschaal aankan.
- Gebruik geen open korf waar brandende taken of as uit kan vallen op de droge grond. Je kunt vooraf de grond natmaken als je water bij de hand hebt. Besef wel dat de grond snel droogt door de stralingswarmte.
- Zet een emmer water binnen handbereik om snel te kunnen handelen als het vuur toch onverhoopt groter wordt dan gewild.
- Temper je vuurtje, daarmee wil ik aangeven dat je er niet te grote hout blokken op moet gooien die uren branden en nog even lang nog na smeulen. Maak de houtblokken kleiner en leg deze rustig en tijdig op het vuurtje om dit optimaal aan de gang te houden. Zo kun je je vuurtje ook tijdig onthouden van brandstof als je op enig moment wilt stoppen om te gaan slapen.
- Mocht het nodig zijn kun je het vuurtje op dat moment eenvoudig doven met het water dat je bij de hand hebt.
Hoe steek je je kampvuur veilig aan?
Gebruik nooit een ontbrandbare vloeistof! Als je gebruikt maakt van een vuurschaal, leg dan twee wat grotere houtblokken als eerste evenwijdig naast elkaar neer. Hierdoor creëer een plekje waar je een aanmaakblokje of wokkel kunt plaatsen. Zelf maak ik altijd gebruik van gedrenkte wokkels die makkelijk vlam vatten ook als er wat wind staat. Op de blokken leg je overdwars wat klein aanmaakhout zodat de brandende wokkel dit hout direct aanstraalt en raakt met haar vlammetjes. Op dit bedje van aanmaakhoutjes leg je vervolgens nog twee wat grotere blokken overdwars. Het aanmaak hout pakt vlam en zal zowel naar beneden en naar boven de grotere houtblokken aanstralen en vlam laten pakken. Het hout ligt op deze wijze luchtig op elkaar waardoor de zuurstof overal goed bij kan en daardoor voor een ideale ontbranding zorgt.
Natuurlijk kun je nog meer terug naar de basis en een tondel gebruiken, dit is ook echt leuk om te doen. Je hebt dan alleen wat extra materiaal nodig dat snel ontvlamt. Denk hierbij aan gedroogd gras, maar ook aan de pluisjes stof die je thuis terugvind in het filter van je wasdroger. Ideaal om te gebruiken. Daarbij heb je kleine snippers droog hout nodig om het vlammetje snel groter te laten worden, voed het vuurtje beetje bij beetje totdat je een mooie basis hebt en kun stoken. Zelf heb ik dit nu een aantal keren gedaan en het is echt erg leuk. Alleen is een wokkel wel lekker makkelijk en veilig.
Koken op eigen kampvuur
Wat mij betreft is dit het leukste wat er is als je gaat kamperen, koken op eigen kampvuur. Zelf gebruik ik hier mijn opvouwbare vuurschaal voor die ook voorzien is van een soort bbq-rooster dat ik bovenop kan plaatsen. Mijn favoriet echter, is een driepoot die ik over mijn kampvuurtje kan plaatsen met gietijzeren bakplaat die aan kettingen hangt. Deze kan ik makkelijk in hoogte verplaatsen. Als we een weekend weggaan neem ik ook nog wel een een dutch-oven mee dit ik aan de kettingen kan hangen. Doordat alles boven het vuurtje hangt en mijn vuurschaal in de opbergbak van de vuurschaal zelf staat kan ik deze makkelijk verschuiven als dat nodig is om het eten wat af te laten koelen of om het vuurtje wat meer te verplaatsen naar bijvoorbeeld de zijkant voor directe en indirecte warmte. Echt ideaal.
Vergeet de marshmallows niet
Dit overkomt ons net zoals velen anderen, terwijl ze zo lekker zijn. Hoe leuk is het als je in de loop van de avond nog lekker even na zit te genieten van je eten. Kijkend naar het invallen van avond en tot rust komen van de natuur, je nog even marshmallows gaat roosteren boven je kleiner wordende vuurtje. Het ideale moment om ze te roosteren, het vuur is minder heet waardoor ze ook minder snel verbranden. Dus, vergeet de marshmallows niet mee te nemen.
Mag je overal een kampvuurtje maken?
Helaas is dit niet zo. Ook niet op alle natuurcampings is dit toegestaan. En ook niet overal tijdens wildkamperen. Mijn tip, lees je vooraf in. Kijk naar de landen die je gaat bezoeken, de campings en andere overnachtingsplekken. Lokaal kan e.e.a. nog al eens afwijken. Mag het wel, hou je dan aan de voorschriften. Dit zorgt ervoor dat kampeerders die na jou komen ook een kampvuurtje mogen maken. Hou je je niet aan de regels, verbrand je de grond, of tast de je natuur anderszins aan, dan kan het er snel voor zorgen dat we het in de toekomst met z’n allen niet meer mogen.
Ik hoop je met dit artikel over het maken van een goed en veilig kampvuur wat tips te hebben gegeven die je kunt toepassen als je een vuurtje gaat stoken. Heel veel plezier tijdens je roadtrip en of kampeervakantie.