kamperen

Veel gestelde vragen over reizen met een daktent

Nu ik al een paar jaar een daktent op mijn Jeep Wrangler heb word ik met regelmaat aangesproken. Complimenten over de Jeep en hoe stoer en gaaf deze eruit ziet. Is altijd leuk om te horen. Tijdens deze gesprekken komen er ook vragen naar voren over de daktent. Het is mij opgevallen dat ik steeds meer vragen krijg hierover en wil die dan ook graag in dit artikel met je delen. Mogelijk heb je zelf ook vragen over het reizen, kamperen, met een daktent.

Kan een daktent op iedere auto?

Voor zover ik weet wel, je moet hierbij natuurlijk wel opletten op het gewicht dat op het dak van je auto komt te liggen. Een daktent wordt vaak op dakdragers of een dakrek geplaatst. Een gemiddelde daktent weegt tussen de 50 en 80 kilo. Dit is mede afhankelijk van het materiaal en de grootte van de daktent die je wilt plaatsen. Zo heb je lichtgewicht daktenten voor 2 personen die nog geen 50 kilo wegen. Ga je daarentegen met twee kinderen reizen en kies je een ruime daktent, zoals de Koala Creek Teide 160l Overlander dan moet je rekening houden met een gewicht van plus/min 68 kilo. Vraag daarbij goed na of de dakbelasting van je auto en dakdragers dit gewicht aankan. Naast het plaatsen van de daktent op je auto zie je ook meer en meer mensen die een daktent op een kleine bakaanhanger plaatsen voor achter de auto. Zelf heb ik hier ook een tijdje over nagedacht. Maar ik heb liever niets achter de Jeep hangen, dus werd het een daktent op de Jeep.

Hoe installeer je een daktent?

Als je een daktent aanschaft wordt deze vaak op dakdragers op je auto geïnstalleerd. In mijn geval lag er een roofrack op de Jeep Wrangler en kon de daktent op het roofrack geïnstalleerd worden. Met speciale beugels, behorend bij de daktent, of een aangepaste set wordt de daktent gemonteerd. Het is goed om deze eens in de zoveel tijd even na te lopen of alles nog goed vastzit. Zelf heb ik nog nooit ondervonden dat een beugel los zat, maar het beter om dit te voorkomen door het te controleren voor een roadtrip of kampeer reis. Soms is er keuze in dakdragers voor je auto, zorg ervoor dat je de juiste dakdragers hebt die het gewicht kunnen dragen. Niet alleen als de auto stilstaat, ook tijdens het rijden en als je in de daktent ligt.

Kan een daktent het hele jaar op een auto blijven liggen?

Ik vermoed dat dit een beetje afhankelijk is van de daktent die je kiest. Zelf heb ik een Koala Creek shoftshell daktent gehad en die heb ik altijd op de Jeep laten liggen. Ook in de winter, gewoon 365 dagen. Wel zo ideaal als we bedachten om even weg te gaan, ook in de winter tijdens een winterkampeerweekendje. Na de Koala Creek ben ik overgestapt op de Alu-Cab Gen R3 daktent. De Alu-Cab Gen R3 daktent is een hardcover daktent die in zijn geheel op de Jeep ligt. Er klapt dus niets meer uit aan de zijkant, muv van de trap die ik aan een zijde plaats. Ook deze dakent blijft 365 dagen op mijn Jeep liggen. Wel is het verstandig als je dit doet om eens in de zoveel tijd je daktent even te controleren op vocht. Het kan natuurlijk zijn dat niet alles even goed gesloten is en er toch wat vocht binnen komt. Je wilt voorkomen dat dit de daktent, het doek, de matras en meer kan aantasten. Zelf kijk ik eens in de 2 maanden even of alles droog is, dit doe ik op een zonnige dag of binnen als het niet ander kan. Tot op heden heb ik nog nooit vocht kunnen ontdekken. Hou deze tip wel in je achterhoofd als je besluit de daktent het hele jaar op je auto te laten liggen.

Is het lastig en veilig rijden met een daktent?

Nu ik beide daktenten op mijn Jeep heb gehad, de Alu-Cab ligt er nog op. Kan ik niet zeggen dat ik iets heb gemerkt tijdens het rijden. Alleen dat je je bewust moet zijn van de hoogte, je auto is immers een stuk hoger met de daktent op het dak. Dit heb ik een keer mogen ervaren bij de IKEA, daar raakte ik in de parkeergarage de balk die 2.10 meter aangaf. Nu is mijn Jeep verhoogd met een Ironman 4×4 veersysteem en daktent, dus vraagt dat om wat oppassen. Ik parkeer gewoon buiten. Het kan zijn dat je in een kleiner auto de daktent wel degelijk voelt tijdens het rijden, in bochten en met tegen- of zijwind. Is het veilig, absoluut, zolang je zelf ook veilig rijd en je bewust bent van dat het zwaartepunt van je auto anders is dan zonder daktent. Je bent er zelf bij, rijd beheerst en let op. Dit is toch normaal tijdens het rijden denk ik dan.

Hoeveel slaapruimte heb je in een daktent?

De slaapruimte in een daktent is afhankelijk van de maat en met hoeveel mensen en of dieren je in de daktent slaapt. Kijk goed naar je eigen situatie en de soort reizen die je wilt gaan maken. Zo had de Koala Creek die we hadden een matras van 160 bij 240 centimeter, erg ruim en dat vonden we heel fijn. De Alu-Cab daarentegen heeft een matras van 130 bij 210 centimeter en is daarmee een stuk kleiner. Voor twee volwassenen en een mini hondje is dit voldoende en sluit de Alu-Cab beter aan bij onze manier van reizen.

Is een daktent makkelijk op te zetten, waar moet je rekening mee houden?

Het opzetten van een daktent verschilt per daktent en hoe deze op de auto ligt. Zo is een shoftshell daktent vaak voorzien van een hoes die over de daktent zit. Deze dien je er eerst af te halen alvorens je de softshell daktent kunt openklappen. Heb je een lage auto, dan kun je dit vaak staand naast je auto uitvoeren. Heb je een hoger auto dan is dit vaak al wat lastiger. Zelf had ik een losse inschuifbare ladder bij die ik tegen de Jeep kon zetten. Zo kon ik makkelijk naar boven en kon ik vervolgens op de rand van het roofrack staan. Zo kon ik rond de daktent de hoes los maken. Het opzetten van de Koala Creek koste ons gemiddeld 5 minuten, waarna we de beugels in de ramen plaatsten. Alles bij elkaar waren we in een kwartier helemaal klaar. Deze tijd hadden we ook nodig om de Koala Creek weer helemaal in te klappen en reis klaar te zijn.  Een hardcover, zoals iKamper, vraagt weer een andere aanpak. Je hoeft hierbij alleen de sluitingen los te maken en vervolgens klap je de daktent opzij open. Vervolgens moet je nog de beugels in de ramen plaatsen. Dit zal alles bij elkaar wat minder tijd kosten. De Alu-Cab die we nu hebben is qua opzetten en inklappen geweldig. Met een minuut staat de daktent en met evenzoveel tijd is de Alu-Cab daktent ook weer ingeklapt. Ideaal als je iedere dag verder wilt reizen en de daktent alleen wilt kunnen opzetten en inklappen.

Wat zijn de voordelen van een daktent?

Tja, dit is voor iedereen anders denk ik. Wat mij betreft zijn de voordelen als volgt. Je slaapt niet op de grond maar op je auto. De daktent neemt geen opslag ruimte in je auto in beslag. Een daktent is over het algemeen snel een eenvoudig op te zetten en in te klappen. Je kunt als je de daktent op je auto laat liggen altijd weg, ook voor een korte weekendtrip. Doordat je hoger van de grond ligt heb je minder last van vocht in de ochtend. Als het kouder wordt is het warmer dan op de grond. Geen last van ongedierte. Je kunt overal staan en overnachten, kijk wel even na of het mag. Voor mij is de daktent in combinatie met mijn Jeep Wrangler vrijheid, een gevoel van vrij zijn in en waar je heen gaat, vaak off road naar plekken waar een normale wagen niet kan komen. Zo heb je in verschillende landen ook campings met WildCamp of Off Grid kampeerspots waar je alleen met een 4×4 kunt komen. Één van deze kampeerplekken ligt in Frankrijk, wildkamperen in Frankrijk, op Domaine du Cloitre Saint-Christophe. Of op camping MAKA in de Belgische Ardennen aan de Semois.

Wat zijn de nadelen van een daktent?

Er zijn ook nadelen te bedenken aan het kamperen of reizen met een daktent. Ruimte kan een ding zijn, een daktent is toch compacter dan een tent die je op de grond plaatst. Vaak heb je ook ondertenten die je kunt bevestigen aan je daktent of maak je gebruik van een luifel. Verder kan ik geen nadelen bedenken aan een daktent, ik ben er helemaal aan verknocht zeg maar gerust. Voor mij, ons, is het de ideale manier om roadtrips te ondernemen in binnen- en buitenland.

Zit er onderhoud aan een daktent?

Een daktent kan ook vies worden of er kan als je de daktent nat inklapt schimmel optreden. Maak het gewoon met een eenvoudig sopje van wat water en zeep, geen agressief spul, je daktent schoon. Belangrijk is dat je de daktent goed droog inklapt. Mocht dit nu niet lukken op moment van vertrek, klap de daktent thuis uit en laat deze drogen. Kijk de tent goed na en klap hem droog in. Vraag het gewoon even goed na bij de aankoop van je daktent, soort daktent.

Heb je speciale bevestigingen nodig voor een daktent?

Soms is het nodig dat er speciale beugels of bevestigingen nodig zijn om de daktent op je auto te installeren. De daktent specialist waar je de daktent koopt kan je hier zeker in adviseren. Zij zullen de daktent vaak de eerste keer met je, of voor je, op de auto installeren. Ik weet dat er speciale beugels zijn, van die snelkoppelingen, waarmee je de daktent snel en eenvoudig op je auto kunt installeren. Dit is zeker een aanrader als je de daktent na iedere roadtrip of kampeer vakantie weer van de auto wilt halen.

Kun je een daktent makkelijk van je auto halen?

Voor mij is dit niet aan de orde omdat ik de daktent het gehele jaar op de Jeep laat liggen. Een daktent van de auto halen kost wat moeite maar is zeker te doen. Vraag naar speciale snelsluitingen, bevestiging beugels, die het installeren en de-installeren makkelijker maken. Zelf heb ik een kleine takel gekocht van de Lidl en die heb ik in de garage hangen. Hiermee kon ik de Koala Creek er makkelijk mee afhalen en zou dit kunnen blijven hangen totdat ik deze weer zou willen plaatsen. Maar dit was niet nodig omdat ik er een Alu-Cab op heb laten leggen. Er zijn diverse systemen waarmee je een daktent makkelijk van de auto kunt halen.

Zijn er regels of beperkingen waar je mag kamperen met een daktent?

Ja die zijn er. Dit is o.a. afhankelijk van de plek waar je naartoe wilt. Per land verschillen de regels over kamperen met een daktent, wildkamperen zeggen we ook wel. Maar ook op campings is het niet altijd mogelijk om met je daktent te staan. Dit kan met de hoogte te maken hebben onder bomen of andere regels of beperkingen die daarbij gelden. Ook op camperplaatsen mag je soms wel en soms niet staan. Dit kan aangegeven zijn maar ook weer niet. Als je een daktent hebt dit alleen op de auto ligt kan het vaak wel en als je moet uitklappen weer niet. Dit omdat je dan teveel plek inneemt. Informeer goed naar wat wel en niet mag op de locatie waar je heengaat. Er zijn op social media, bijvoorbeeld Facebook, diverse groepen waar je lid van kunt worden en vragen kunt stellen. Of vraag het op locatie gewoon even na. Nood breekt wet zeg ik ook wel eens. Soms kom je ergens te laat aan en kun je niet anders dan op een parkeerplaats of ergens langs de kant te overnachten. Wij klappen de daktent dan gewoon uit, slapen, staan op en pakken in om vervolgens weer verder te rijden. Tot op heden hebben we hier geen problemen mee ondervonden tijdens onze roadtrips.

 

Ik hoop je met dit artikel over de daktent wat antwoorden te hebben gegeven op vragen die ik met regelmaat gesteld krijg. Ik heb deze vanuit eigen ervaringen en kennis over het reizen en kamperen met een daktent voor je opgesteld. Het is altijd belangrijk om na te gaan waar je ook heengaat of je er mag staan, waar je aan moet voldoen en welke lokale regels er gelden. Uit de praktijk weet ik dat je met een open een vriendelijke instelling veel mag en kunt. Heb respect voor elkaar en behandel een ander zoals jij ook zelf behandeld wilt worden. Dan kan en mag er heel veel ook al zijn er regels die het anders vertellen. Ik hoop dat jij, jullie, net zoveel avontuurlijke reizen of kampeertrips mogen maken als wij. Geniet van je daktent, welke daktent je ook kiest voor op jouw auto.